Kulinarne Inspiracje - Relacja
29 stycznia w Przystani Nadwiślańskiej w Rozgartach odbyło się trzecie spotkanie z serii inspiracje pt. „Kulinarne Inspiracje ze ślimakiem w tle”. Tym razem tematem przewodnim był ślimak jadalny zarówno od strony kulinarnej, jak i hodowlanej. W pierwszej części spotkania zaprezentowano dobre praktyki w hodowli ślimaka. Zgromadzeni goście dowiedzieli się jakie są podstawowe gatunki ślimaka jadalnego, od czego rozpocząć hodowle, w jakich warunkach hodować ślimaka i wiele innych cennych wskazówek.
W drugiej części spotkania zaprezentowano sposoby przyrządzania ślimaka. Kucharz omówił cztery różne dania, tj. zupa hiszpańska, ślimak w cieście francuskim, ślimak po burgundzku w trzech różnych smakach oraz pierogi.
Do spotkania doszło dzięki uprzejmości Gospodarstwa Rolnego Snails-Pol z Kobylanki. Część praktyczną poprowadził Dariusz Szałkowski, część kulinarną Arkadiusz Szałkowski wraz z Wojciechem Betlejewskim. Swój udział zaznaczyły również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Piask bez których pierogi nie były by tak smaczne. Serdeczne podziękowanie dla opiekunki świetlicy pani Łucji Mućka za pracę włożoną podczas organizacji naszego spotkania.
Osoby, które do tej pory miały opory przed ślimakiem z pewnością się ich pozbyły. Było ciekawie, zabawnie i smacznie!
Data dodania 01.02.2016