W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Gmina Grudziądz Wyjątkowa z natury

sobota, 18 maja 2024

Imieniny: Alicji, Edwina, Eryka

Warsztaty kulinarne z szefem kuchni w Nowej Wsi

Zwycięzcy III edycji programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” – Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Nowej Wsi spędziła inspirujący dzień z profesjonalnym kucharzem - ekspertem kulinarnym marki Lubella – Michałem „Maglem” Myszkiewiczem.

Kampania społeczna „Lubella inspiruje i edukuje” ma na celu edukację dzieci i młodzieży na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tegorocznej, III już edycji programu ponad 100 000 uczniów w całej Polsce, w tym ponad 11 000 z województwa kujawsko-pomorskiego, wzięło udział w inspirujących zajęciach według specjalnie przygotowanych scenariuszy lekcyjnych.

W ramach programu odbył się także konkurs, w którym do zdobycia były atrakcyjne nagrody.
Z kilkuset nadesłanych zgłoszeń  konkursowych wyłonione zostały 3 nagrody główne i 10 wyróżnień. Jedną z trzech nagród głównych otrzymała Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Nowej Wsi.


Na zwycięzców czekał dzień pełen atrakcji. W szkole odwiedził ich Michał „Magiel” Myszkiewicz, profesjonalny szef kuchni współpracujący z marką Lubella, który podczas warsztatów pokazał gimnazjalistom, jak w prosty sposób przygotować pożywny, smaczny i pełnowartościowy posiłek. Uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy, a każda z nich pod czujnym okiem profesjonalnego kucharza przygotowała po dwie potrawy. W menu nie zabrakło zarówno dań obiadowych, sałat, jaki znanych przekąsek czy deserów w nowej odsłonie.

Gotowanie to moja wielka pasja i ciągłe odkrywanie nowych smaków, dlatego spotkanie
z uczniami było dla mnie wyjątkowo inspirującym przeżyciem. Jestem pod wrażeniem wiedzy dzieci na temat produktów zbożowych i ich zastosowania w kuchni, a także pełen podziwu dla ich kreatywności, determinacji i profesjonalnego podejścia do przyrządzania potraw. Myślę, że pojawiło się tu dziś wiele nowych talentów!
powiedział ekspert kulinarny marki Lubella – Michał „Magiel” Myszkiewicz.

Data dodania 01.03.2018